10 znakova da imate nedostatak gvožđa

 

Ako imate neki od sledećih simptoma, velike su šanse da Vam nedostaje gvožđa…

Da li se često osećate umorno?

Telo koristi gvožđe za proizvodnju hemoglobina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i prenosi kiseonik kroz organizam. Smanjenje kiseonika u krvi dovodi do osećaja konstantnog umora.

Smanjena koncentracija

Ako primetite da je Vaša koncentracija znatno smanjena i da imate problema sa fokusiranjem nad brojnim dnevnim obavezama, onda su šanse da je uzrok nedostatak gvožđa.

Apatija i anksioznost

Da li se osećate apatiju prema svemu? Porodici, prijateljima, poslu, pa čak i omiljenom hobiju? Ova pojava može biti uzrokovana smanjenom količinom gvožđa u krvi. Ako primetite takvu drastičnu promenu u svom raspoloženju, onda je najbolje da uradi laboratorijski test krvi.

Brzo se zamarate

Ako tokom hodanja, vežbanja ili tokom kućnih poslova brzo i naglo ostajete bez vazduha, onda krivicu možda treba da tražite u nedostatku ovog minerala. Radi se o kiseoniku koji je potreban Vašem telu, ali ga ono ne dobija u dovoljnoj količini.

Bledi ste

Bleda i prozirna koža može biti znak smanjenja gvožđa u krvi. Takođe može biti uzrokovana slabom cirkulacijom krvi ili smanjenjem crvenih krvnih zrnaca.

Imate slabu kondiciju i malo energije

Ako ste osoba koja redovno vežba, ali ste primetili da su Vam standardne vežbe prenaporne onda možda imate problema sa gvožđem. Nedostatak ovog minerala smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost tela.

Imate upalu mišića

Ako posle treninga ili duže šetnje osećate jake bolove u mišićima, a niste radili neke nove vežbe, onda Vam Vaše telo govori da je potrebno više gvožđa.

Lome Vam se nokti

Ukoliko Vam nokti nisu čvrsti kao pre i primećujete da se lako lome onda postoje šanse da se to desi zbog nedostatka gvožđa.

Često ste bolesni

Ako ste bili celu zimu prehlađeni ili bolesni, naročito ako uvek patite od bolesti disajnih puteva, vreme je da proverite krvnu sliku.

Boja urina je roze

Ako ste primetili značajne promene u boji urina vreme je da potražite pomoć. Od nedostatka gvožđa boja može da postane roze, pa čak i crvena.

 

Povezani članci