Spirulinu preporučuje i NASA

 

Spirulina se kao hranljiva alga dugo godina nalazi u centru interesovanja NASA-e. Zašto je tako hranljiva? Šta dobijaju astronauti ako koriste Spirulinu? Što je ona privukla NASA-u da je etiketira kao superhranu?

Nakon dugih istraživanja dokazalo se da 1 kilogram Spiruline ima isti sastav hranljivih materija kao 1000 kilograma povrća. Ona ima mnogo hranljivih materija za podsticaj energije, detoksikacije i poboljšanje digestivnog sistema.

Pre više od 5 vekova zeleno plava alga je osvojila Asteke svojom silom i moći. Danas, više od nekoliko miliona ljudi na svetu koristi Spirulinu kao dodatak ishrani. Pored NASA-e, ispod krila je čuvaju i Ujedinjene Nacije i Svetska Zdravstvena Ogranizacija.

Ima 20 puta više kompletnih proteina od soje i 200 puta više aminokiselina. Sadrži 8 esencijalnih i 10 neesencijalnih aminokiselina. Bogata je prirodnim enzimima. Obiluje hlorofilom. Bogata je mineralima među kojima su magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor. Sadrži ogromnu količinu vitamina, kako B kompleksa, tako i A, C, D, E, K. Sadrži karotenoide kao alga i beta karoten. Sadrži fitonutrijente, ksantofil, kripriksantin, ehinenon, zeaksantin i lutein.

Pigment koji daje zelenu boju Spirulini se zove hlorofil i odličan je antioksidans, dok je plava boja od pigmenta fikocijanina koji je povezan sa bilirubinom – pigmentom koji održava zdravu funkciju jetre.

2008-e godine, urađeno je naučno istraživanje čiji je cilj bio da se istraži sposobnost Spiruline na uticaj imunološkog sistema. Naučnici su otkrili da Spirulina značajno smanjuje humoralnu imunološku reakciju i TNF-α faktor.

NASA JE PREPORUČUJE kao regulatora nivoa imunološkog sistema.

 

Povezani članci